zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

luni, 12 septembrie 2011

Iedera de pamant - Glechoma hederaceea

 Glechoma hederaceea , poate fi folosita ca un inlocuitor al gazonului in zone mai putin circulate.
 Glechoma este o planta aromatica, perena, acoperitoare de sol, din familia mentei (Lamiaceae), care creste cel mai bine in zone usor umbrite. Este originara din Europa, dar a fost aclimatizata si in unele zone de pe continentul american, unde este considerta chiar invaziva.

  Unul din motivele pentru care ocupa repede suprafete insemnate este modul de inmultire, asemanator capsunilor. Tulpinile taratoare inradacineaza usor. In conditii prielnice formeaza un covor dens. Florile sunt mici de culoare bleu-purpuriu.
Planta este cunoscuta inca din antichitate, ca avand unele proprietati medicinale. Conform Botanical.com acestea ar fi : "diuretic, astringent, tonic. Folositoare in bolile de rinichi si indigestie."
Desigur, nici o planta nu trebuie ingerata fara a fi recomndata de un specialist in domeniu.
Glechoma a fost una din principalele ierburi utilizate in trecut de Saxoni la limpezirea berii. Nu numai ca limpeze berea, dar ii imbunatatea aroma si  calitatile.
 Glechoma este cunoscuta sub denumirea de 'creeping Charley' sau 'catfoot' (laba pisicii) din cauza formei frunzelor, asemanatoare cu labuta pisicii. Chiar daca denumirea sugereaza o 'prietenie' intre planta si animalele de casa, planta poate deveni otravitoare pentru caini si pisici, mancata in cantitate mare.

Niciun comentariu: