zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

duminică, 30 octombrie 2011

Din ciclul - Totul se transforma, nimic nu se pierde


Cum facem lesie acasa 

In trecut cand nu existau minunatii detergenti minune,  la spalat, bunica  folosea lesia. Nu costa nimic. Daca este destul de concentrata se poate folosi si la fabricarea sapunului in casa.
Se foloseste cenusa de lemn. Cu cat lemnul este de esenta mai tare, cu atat lesia va fi mai concentrata.
Lesia facuta acasa, din cenusa, este o solutie de hidroxid de potasiu (potasa caustica).
Intai trebuie sa va asigurati materia prima - apa de ploaie si cenusa din lemn de esenta tare (stejar, frasin). Apa de ploaie este ingredientul cheie.
Se utilizeaza un butoi, de preferat de lemn (plastic) la care se face o gaura in partea de jos cam la 5cm deasupra bazei. Gaura va fi astupata cu un dop de pluta lung de 5-6 cm care sa intre fix in gaura.
Gasiti un loc ferit, unde butoiul va fi asezat pe o baza din caramizi. Inaltarea butoiului este necesara pentru a putea scurge lesia intr-un recipient atunci cand va fi gata.

Atentie - lesia este caustica.

Trebuie sa aveti loc de manevre in jurul butoiului.
Pe fundul butoiului se pune un strat de piatra (de rau), curata, cam de marimea unei palme. Peste piatra se pune un strat de paie sau iarba de cca 15cm si deasupra cenusa. Puteti umple butoiul cu cenusa sau nu. Piatra si paiele au rol de filtru. Puneti apoi o tigaie sub gaura de scurgere si scoateti dopul de pluta.
Turnati apa de ploaie in butoi. Cand apa incepe sa curga prin gaura, se pune dopul de pluta inapoi,  continuand umplerea butoiului. Se poate folosi si apa distilata sau apa de condens de la o instalatie de aer conditionat sau de dezumidificare
Dupa o zi, cenusa ar trebui sa fie asezata si se mai poate adauga o noua cantitate.
Se lasa sa stea inca 3 zile. Se poate adauga cenusa timp de o saptamana in fiecare zi si sa scurgem lesia intr-o anumita zi a saptamanii, in mod regulat.
Pentru a folosi solutia caustica (la fabricarea sapunului sau la spalat) se verifica concentratia. Se ia un cartof cat pumnul sau un ou crud si se cufunda in solutie. Daca pluteste ramanand cu un sfert deasupra lichidului, lesia este gata.
  Daca nu pluteste mai trebuie adaugata cenusa sau se scurge apa si se toarna din nou in butoi lasand-o inca un ciclu.
Pregatiti un vas de sticla in care sa depozitati lesia atunci cand este gata. Asigurati recipientul cu un dop bine strans. Se pastreaza intr-un loc intunecos si rece pana la utilizare. Cu cat mai repede se utilizeaza, cu atat mai bine.

Niciun comentariu: