zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

duminică, 30 octombrie 2011

Busuioc - Ocimum basilicum


    Am cautat informatii despre busuioc. Ma interesa sa stiu daca rezista peste iarna, in interior. Inca nu m-am lamurit, mai ales ca nu stiu ce varietate este planta (busuiocul) pe care o am in ghiveci. Este din seminte puse in primavara. I-am taiat inflorescentele/semintele si are frunzulite noi.
    Oricum, i-am schimbat pamantul cu unul pentru plante aromatice si l-am asezat intr-un loc insorit in veranda cu flori.
  Face parte din familia Lamiaceae si la noi este cultivat, in general, ca planta anuala. Exista multe varietati de busuioc, din care mai populare sunt:
- Ocimum basilicum 'Grand Vert' sau Ocimum basilicum var. genovese - are frunze mari, ovale
- Ocimum basilicum 'Fin vert' - frunze mici, netede, verde crud, cu aroma usor picanta
- Ocimum basilicum var. thyrsiflora - frunze verzi, tije si inflorescente rosiatice, aroma puternica asemanatoare cu cea de anason
- Ocimum basilicum purpurascens - frunze si tulpini violacee. Flori roz pal. Aroma usor piperata.
- Ocimum basilicum 'frunze de salata' - frunze foarte mari, gofrate, verde mediu. Aroma usor apropiata de anason.
- Ocimum basilicum 'citriodorum' - frunze verde deschis, aproape galbene. Gust de lamaie. Sensibil la vant si soare puternic.
- Ocimum tenuiflorum L. sau Ocimum sanctum - specie considerata sacra. Cultivata pe langa templele budiste.


     Cultura de busuioc necesita un climat cald si insorit. Este cultivat atat in gradina cat si la ghiveci. Cand temperatura scade sub 10grdC, busuiocul pierde frunzele.
     Prefera soluri afanate, bine drenate cu expunere la soare cel putin 5 ore pe zi, fara curenti de aer.
     Pentru cresterea productiei de frunze trebuie eliminate florile cand incep sa se formeze.
     Pentru seminte se pastreaza cateva tije florale care se formeaza toamna.
     Semintele sunt mici, negre. Se seamana primavara in martie/aprilie, la interior pentru obtinerea de noi plante. Pentru germinare sunt necesare 20grdC.
     Busuiocul se poate cultiva alaturi de alte plante :  varza, fasole verde, dovlecei, rosii. Plantele cultivate intre rosii trebuie ferite de stropirea cu zeama bordeleza (sulfat de cupru) care distruge frunzele de busuioc.
     Busuiocul nu creste bine in vecinatatea altor plante aromatice : cimbru, rozmarin, patrunjel.
     Curiozitati (pentru noi) :
- in India nu este folosit la mancare deoareceeste considerat sacru. Este cultivat in jurul templelor si este folosit la diferite ceremonii religioase.
- in sec.XIX se credea ca busuiocul creste bine numai daca i se aduc injurii.
- exista credinta populara ca busuiocul creste mai bine in gospodariile ocolite de noroc sau in care exista scandaluri.

Supa cu "pistou" (sos provensal de busuioc)

     Se pun 2l de apa la fiert, intr-o oala mare, impreuna cu ojumatate de kilogram de fasole verde taiata bucati mici, 3-4 cartofi curatati si taiati cubulete, doua rosii decojite si feliate, sare.
     Cand legumele sunt aproape fierte se adauga 200g fidea si se fierbe amestecand din cand in cand pentru a nu lipi pe fundul oalei. Supa trebuie sa fie groasa.
     Se prepara sosul din 3-4 catei de usturoi pisati impreuna cu o mana de frunze proaspete de busuioc si 3-4 linguri de ulei de masline. Apoi se adauga 2 linguri de supa.
    Acest sos se adauga in supa impreuna cu o mana de branza rasa chiar inainte de a fi servita.
    Supa se serveste alaturi de un pahar de vin alb sau roze.

Niciun comentariu: