zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

marți, 30 august 2011

Dovlecelul sicilian - Parfum de Palermo

               Dovlecelul sicilian  -  Lagenaria longissima - este o specialitate locala, siciliana, putand ajunge la lungimea de un metru. Are un gust deosebit si este utilizat pentru a pregati o supa tipic siciliana, cu bucati de dovlecel, lastari tineri cu frunze (tenerumi) si paste (spagheti).
Lastari tineri

Se cultiva ca orice alt Cucurbitaceu avand aceleasi nevoi. Un sol imbogatit cu materie organica si apa din abundenta. Creste repede atingand dimensiuni impresionante. Pentru a obtine dovlecei lungi si drepti, plantele trebuie sustinute pe un suport inalt, rezistent. Daca raman pe pamant, dovleceii vor avea o forma sinusoidala.
              Am cumparat in primavara seminte si fara prea mare tragere de inima, le-am pus pe la sfarsitul lunii mai in gradina, de-a lungul unui gard din plasa de sarma.
Gardul cu dovlecei

Am udat frecvent si am avut o surpiza placuta. Au germinat aproape toate semintele. Gardul a disparut  sub perdeaua de frunze verzi si flori albe. Primii dovlecei lungi i-am cules spre sfarsitul lunii iulie. 
In afara de supa siciliana ( Minestra di tenerumi), pot fi utilizati ca orice alt fel de dovlecel.
Se culeg cand au max. 30cm.

Supa siciliana

o mana buna de lastari
un dovlecel curatat si taiat cubulete
50g branza telemea (de preferat de oaie)
4 linguri de rosii taiate cubulete
4 frunze de busuioc proaspat
doi catei de usturoi
120g spagheti rupte bucati
ulei de masline extravirgin
sare

Am adunat lastari tineri de 10-15cm, i-am spalat in mai multe ape si i-am taiat. Am pus 1,5l apa la fiert cu putina sare. Cand apa a inceput sa fiarba am pus lastarii. Se lasa sa fiarba cam 10min.
Intre timp am curatat si taiat cei doi catei de usturoi, rosiile si frunzele de busuioc. Intr-o tigaie, calim usor usturoiul, in doua linguri de ulei extravirgin, impreuna cu rosiile cubulete si frunzele de busuioc timp de 2-3 min.
Punem cubuletele de dovlecel la fiert, in oala in care fierb lastarii. Adaugam rosiile calite si apoi spagheti. Lasam sa mai fiarba 7-8 min pana ce pastele sunt "al dente". Stingem focul si adaugam branza taiata cubulete mici.

Pofta buna !


Niciun comentariu: