zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

duminică, 15 februarie 2009

Despre taierea trandafirilor



Pentru trandafiri, taierile regulate constituie o necesitate. Acestea asigura atat longevitatea tufei cat si o inflorire bogata, cantitativ si calitativ. Calitatea si marimea florilor pot fi influentate si de severitatea taierii. Tipul de taiere necesar trandafirilor "Tea hybrid" este cu totul diferit de cel pentru trandafirii "Rambler" sau pentru cei utilizati ca gard viu. Din pacate, multi gradinari aplica tehnici de taiere, de cele mai multe ori gresite, care deterioreaza si uratesc tufele . Cu toate acestea, trandafirii fac parte dintre cele mai tolerante tufe de gradina, in ce priveste taierea gresita. Daca un Tea hybrid este taiat incorect, va dezvolta numai cateva ramuri, dar care vor purta flori mari, frumoase. Si dimpotriva, un trandafir taiat prea putin, va purta flori mai mici, dar mai numeroase. Unii trandafiri formeaza tufe dese, altii acopera solul, in timp ce foarte putini se agata in copaci, imbraca ziduri, pergole sau suporti speciali sau sunt altoiti sa formeze "copacei", asa-numitii trandafiri standard.Unii trandafiri infloresc pe lastarii produsi direct de la baza plantei, altii pe lastari care pleaca din ramurile existente deja. Fiecare din acesti trandafiri presupune un tratament diferit pentru a produce in mod regulat flori. In sfarsit, trandafirii sunt mult mai putin pretentiosi, decat isi inchipuie multi din cei care ii iubesc si ii ingrijesc.Taierile de mentinerePrin consens,trandafirii deja stabiliti in gradini, cat si cei plantati toamna sau iarna, se taie primavara devreme cand incep sa apara primii muguri de crestere, dar inainte de aparitia frunzelor. Tufele plantate primavara se taie imediat dupa plantare. Pentru a preveni desradacinarea sau ruperea unor ramuri, pe timpul furtunilor de iarna, ramurile prea lungi se scurteaza la sfarsitul toamnei. Ramurile infectate se ard. O etapa importanta in tehnica de taiere, este realizarea unei taieturi curate, la mica distanta deasupra unui mugure cu sens de crestere spre exteriorul tufei. Taietura curata se obtine prin folosirea unor foarfeci curate, bine ascutite si potrivite ca marime cu ramurile de taiat. Folosirea unor foarfeci mici produce strivirea,rasucirea sau franjurarea ramurilor, acestea vindecandu-se greu.Taieturile cu suprafata mai mare de 12mm se vopsesc cu o solutie de fungicid pentru a preveni patrunderea bolilor si a proteja impotriva umiditatii.

Discutia despre taierea trandafirilor trebuie structurata pe grupe in functie de "forma" de dezvoltare a trandafirilor, si "portul" acestora. Cel putin asa mi se pare mie mai usor de retinut. Dupa port/forma de crestere/cultivare pot fi categorisiti in :

A. Tufa -categorie in care intra "floribunda" (poarta florile in clustere = buchete) si "tea hybrid" (flori mari, singulare)
Indiferent de tipul trandafirului, taierea incepe cu pasii de baza:
- inlaturarea lemnului vechi, prin taiere de la baza tufei;
- inlaturarea lastarilor salbatici prin taiere direct de la baza;
- ramurile care raman, 3-4 la numar, trebuie sa fie viguroase, sanatoase si egal distantate.
Apoi, in cazul tufelor, se trece la :
- taierea severa - la tufele nou plantate (floribunda si tea hybrid) este de preferat o taiere severa, care lasa numai ramuri scurte de 13-15cm. Aceasta provoaca lastarirea unor ramuri noi, puternice direct de la baza. Acest tip de taiere nu este recomandat decat pentru reintinerirea tufelor sau pentru tufele de tea hybrid neglijate.
- taierea moderata - ramurile sanatoase care vor fi pastrate pe tufa, se taie la jumatate din lungimea lor. Acest tip de taiere este ideal pentru tea hybrizi si floribunde. Daca dupa cativa ani, tufa ajunge prea inalta si slabita, se taie sever pentru un sezon.
B. Arbustiv - se impart in 3 subgrupe :
1. - include - trandafirii botanici (specii) dar nu urcatori, si hibrizii lor apropiati
- Rosa rugosa si hibrizii
- Rosa pimpinellifolia si hibrizii
- Rosa gallica var. officinalis (trandafirul farmacistului)
2. - include trandafirii care infloresc pe lastari scurti, laterali cat si pe cei sublaterali proveniti din ramuri de doi ani sau mai vechi:
- Rosa x alba si hibrizii
- Rosa centifolia si hibrizii
- Moss roses
- Rosa damascena - majoritatea lor si hibrizii
- Trandafirii arbustivi moderni care au un val de inflorire principal in mijlocul verii
include cei mai multi trandafiri de China, Bourbon si moderni. Difera de cei din grupa 2 deoarece infloresc incontinuu pe tot timpul verii si toamnei atat pe lastarii noi cat si pe cei laterali si sublaterali vechi de doi sau mai multi ani. Deoarece marea majoritate a florilor se dezvolta pe lastarii laterali din lemnul vechi, acesti trandafiri ajung repede sa fie "aglomerati" daca se neglijeaza taierile. Alte lucrari care ajuta la dezvoltare/crestere:
- indepartarea florilor ofilite si a bobocilor considerati "in plus"
- incurajarea cresterii ramurilor noi prin taierea unora vechi, la sfarsitul iernii, cand se elimina si ramurile considerate bolnave.
C. Standard - copacei obtinuti, de obicei, prin altoirea de tea hybrizi sau floribunda pe tulpini de trandafiri care cresc drept si sunt solide; cei "plangatori" sunt obtinuti prin altoirea de varietati "rambler" pe trunchiuri (tulpini) de Rosa rugosa.
D. Coloana - se utilizeaza trandafiri "climber" care au o crestere verticala si ajung pana la 3-4m. Varietati : [i]Aloha, Bantry bay, Dortmund, Golden showers, New Down,Pink perpetue, White cockade[/i]

E. Rambling si Climbing – agatatori si cataratori avem 3 grupe de taiere:
Rambler - intalnim 3 tipuri principale de trandafiri -
- Hibrizi de Multiflora - flori multe, mici, grupa de taiere 2;
- Hibrizi de Sempervirens - gratiosi, buchetele de flori mici , grupa de taiere 1;
- Hibrizi de Wichuraiana - lastari lungi, gratiosi, flori relativ mari, dezvolta lastari elastici, direct de la baza; grupa de taiere 1; unii experti considera ca pot fi crescuti si cu taieri minore;
Climber - urmatorii trandafiri se considera a se incadra in grupa de taiere 3 si cuprind:
- Noisette - trandafiri vechi – flori mici sub forma de rozete care au nevoie de un loc cald, insorit
- Cataratori "Tea hybrid" similari cu Noisette, dar cu aspect de "tea hybrid". Hibrizii lor sunt de obicei mutatii naturale.
- Cataratori "Bourbon" caracterizati prin florile de tip vechi, au inflorire repetata ca si majoritatea cataratorilor.
- Cataratorii "Moderni" sunt un grup relativ nou, cu inflorire repetata si flori asemanatoare celor de Tea hybrid.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna, am gasit blog-ul tau si mi se pare extraordinar. As vrea sa iti lansez invitatia sa te alaturi comunitatii noastre de pasionati de gradina si natura. Poti vizita blog-ul http://blog-director-de-gradinarit.blogspot.com/, poti citi in dreapta despre ce e vorba, poti citi din urma alte post-uri si, daca ti se pare o idee interesanta, iti astept inscrierea!

Iti multumesc,
Silvia.