zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

luni, 4 august 2008

Adenium

Exista multe metode de semanare/germinare pe care le folosesc gradinarii de ocazie.
Una din acestea este urmatoarea.

Sunt necesare :
-etichete
-o tavita, ghivece mici (3cm) sau o cutie pentru oua sau paharute mici din plastic (sunt unele pentru exppresso). Ideal ar fi sa folosim ghivece mici, separat cate unul pentru fiecare samanta. Indiferent ce vas folosim, acesta trebuie sa aiba suficiente gauri pentru drenaj.
-compost (pamant) special pentru cactusi (de ex. AGRO sau FLORIMO) la care se poate adauga maxim 1/3 compost special pentru insamantare. Este bun si un amestec din pamant pentru flori (Florimo universal, de exemplu) cu nisip (si/sau cu perlit) in proportii egale. Pamantul (amestecul) trebuie sa fie usor umed (nu plin de apa). In nici un caz nu se foloseste pamant de gradina.

Cum procedam:

-umplem ghivecele (recipientele) cu amestecul de pamant si tasam prin scuturare. Nu indesati amestecul cu degetele.
-semintele se tin in apa calduta (cat suporta mana) 10-12 ore
-se seamana orizontal pe suprafata compostului
-se acopera cu un strat foarte subtire (presarati ca si cum puneti sare pe mancare) de nisip sau perlit fin, astfel incat sa se "zareasca semintele"
- semanaturile se tin pe un pervaz estic sau vestic, sau un loc asemanator, unde sa nu aiba soare direct decat dimineata devreme sau catre apus. Razele de soare nu trebuie sa cada direct pe plantele nou aparute.
- germinarea dureaza intre 7 si 15 zile, in functie de conditiile de mediu. Vara, cand este foarte cald, ar trebui sa dureze cam o saptamana.
- temperatura de germinare este in jur de 25-30grdC.

- se evita miscarea/mutarea semanaturilor din locul initial pentru a nu dezradacina plantele
- udarea se face prin pulverizare, cand pamantul este usor uscat (se deschide la culoare). Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, statuta una-doua zile. Cea mai buna pentru udare este apa de ploaie. Nu se lasa sa se usuce substratul in totalitate.
- dupa ce apar primele doua perechi de frunzulite (4 in total) plantele se muta in ghivece cu diametrul de 5cm. Cu mare grija, fara sa deranjam radacinile.
Plantele obtinute din seminte:
- formeaza caudex;
- infloresc dupa varsta de min. 3 ani;
- nu respecta in totalitateicaracteristicle parintilor.
Spor la semanat !

Niciun comentariu: