zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

marți, 4 ianuarie 2011

Trandafiri din seminte

Am aflat de curand, cate ceva, despre cresterea trandafirilor din seminte. Se pare ca acestia pot avea flori cu totul deosebite fata de parinti. Cum pe mine nu ma intereseaza foarte mult partea stiintifica, m-am informat cat de cat, asupra subiectului si am pornit la practica.
Metoda de pregatire si insamantare folosita si pe care o voi descrie mai jos, este relativ cunoscuta printre cei care obisnuiesc sa-si creasca plantele din seminte.
Am adunat cateva macese de la trei trandafiri diferiti.
De la un teahybrid a carui denumire nu o cunosc si care il voi numi in continuare ThNOID.
De la Rosarium Uetersen, un catarator viguros.
De la un englezesc, (cred ca este Heritage), care creste sub forma de tufa. Macesele au aparut in mod natural, fara vreo interventie umana. Ar fi trebuit adunate inainte de primul inghet, undeva pe la jumatatea lui noiembrie. Dar,  cum mai mereu imi vine pofta de experimentari la timp nepotrivit, eu le-am cules pe la jumatatea lui decembrie. Dupa cateva nopti geroase, cu temperaturi de pana la minus 10C.
Le-am pus direct in pungi cu fermoar, etichetate, pe care le-am pastrat in sertarul de legume al frigiderului, pana dupa sarbatori.

Astazi, am taiat macesele in doua cu un cutit. Semintele sunt destul de mari. Numarul lor difera de la un fruct la altul, chiar daca provin de la acelasi trandafir. Se poate observa si diferenta de marime intre macese. Cea de la Th a fost mult mai mare decat celelalte.
 
.


Am spalat semintele cu apa calda. Le-am pus intr-o sita metalica pentru ceai si le-am razuit pe peretele acesteia. Operatia are ca scop eliminarea tuturor urmelor de fruct. Apoi le-am lasat doua ore in ceai de musetel, caldut, pentru inmuiere. Intre timp am pregatit servetele groase si pungi cu fermoar, etichetate. Am asezat semintele pe servetelele impaturite. Am udat servetelul cu ceai de musetele prin pulverizare, astfel incat sa nu fie foarte ud. Am impachetat si am pus servetelele in pungi. Am pus totul in sertarul de legume al frigiderului.Pentru ca semintele sa germineze este nevoie de stratificare timp de trei luni. La inceputul lui martie ar trebui sa apara primele semne de germinare.
 Stratificarea este operatia de mentinere la rece a semintelor, astfel incat sa se imite conditiile naturale de iernare.
Pentru evitarea aparitiei mucegaiului, se poate folosi apa oxigenata in locul ceaiului de musetel.
Se verifica semintele din cand in cand si se mai pulverizeaza, daca este cazul, pentru a se pastra umiditatea.
La primele semne de incoltire, semintele se scot din pungi si se planteaza intr-un substrat de insamantare, intr-o minisera. Substratul trebuie sa permita scurgerea cu usurinta a apei si sa hraneasca plantutele pana la trecerea lor in ghivece individuale.

4 comentarii:

Anonim spunea...

buna. noutatzi? ce fac trandafirasii? au rasarit?

Spyrake spunea...

Semintele de Rosarium Uetersen si cele de la englezesc au mucegait cu succes. Probabil au avut prea multa apa.
Cele de la Th au ramas cumle-am pus pana prin aprilie cand am hotarat sa le arunc.
Experiment esuat :(

Unknown spunea...

Greseli dupa greseli.
1.Semintele se pastreaza intr-un loc racoros si uscat,deci nu infrigider,pana ce se vorfolosi.
2.Semintele se pastreaza in apa calda 40 grade celsius,timp de 24 de ore.
3.Asezati semintele pe un pat germinativ,intr-o cutie cu gauri la fund, format din sol nisipos amestecat cu humus.Cautati la magazin sol pentru germinare.Se adauga ingrasamant pentru trandafiri,se aseaza semintele din 2 in 2 cm.dupa care se acopera tot cu acel sol.
4.Umeziti si punetiun capac gaurit pentru aerisire.Pastrati cutia 40de zile ,perioada de germinare, la o temp 10-25 grade.
5. dupa ce ies mladitele se rasadesc.

Spyrake spunea...

Multumesc, e bine de stiut. N-am mai incercat de atunci.