zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

miercuri, 28 mai 2008

Trandafir "invaziv"

miercuri, 21 mai 2008

Povestiri cu trandafiri

In timpul Imperiului roman, petalele de trandafir erau utilizate pentru tapetarea pardoselilor in ocazii speciale. Trandafirul era considerat afrodisiac, petalele florilor plutind in vin sau bere. Romanii au inventat prima forma de incalzire gen sera. Au asezat tevi prin care circula apa calda, pe sub plantatiile de trandafiri, prelungind astfel sezonul de inflorire.
Mai tarziu, in timpul cruciadelor, au fost adusi trandafiri din zona Asiei catre Europa. Se crede ca primii trandafiri din genul Teahybride au fost adusi din India de negustorii de ceai, de unde si numele.
Josephine, sotia lui Napoleon a adunat multe soiuri de trandafiri, adusi de soldatii din subordinea sotului ei, la Malmaison, in Paris. Colectia impresionanta, ce cuprindea in majoritate soiurile Gallica si Bourbon, a ramas imortalizata in numeroase picturi si bijuterii facute la comanda imparatesei.
Urme de trandafiri pietrificati au fost gasite in catacombele Egiptului antic. De asemenea, trandafirul este pomenit in celebra Iliada, a lui Homer. Povestea spune ca Achilles, cel care l-a ucis pe Hector, purta un scut impodobit cu trandafiri. Corpul lui Hector a fost uns cu ulei de trandafiri de catre Afrodita, careia ii este dedicat trandafirul. Legenda spune ca datorita Afroditei exista trandafirii rosii. Cand si-a vazut iubitul ranit, pe Adonis, a alergat catre el si in fuga, s-a zgariat in spinii unor trandafiri, astfel incat sangele ei a curs peste petalele albe inrosindu-le. Pana in zilele noastre trandafirii rosii au ramas un simbol al iubirii.