zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

miercuri, 5 martie 2008

Clematis pinwheel - tangutica

Se poate utiliza ca planta perena agatatoare, ca anuala curgatoare (in vase suspendate) sau acoperitoare in borduri.
Atinge 5-6m inaltime. Dezvolta lastari de pana la 3m. Se ingrijeste usor.

Infloreste vara, iunie-septembrie. Florile, in diverse nuante de galben, in forma de lampion sau clopotel, au un usor parfum de cocos la unele varietati. Este decorativa si datorita aspectului semintelor ce urmeaza florilor.
Creste in orice sol obisnuit de gradina, dar prefera solul fertil si foarte bine drenat. Are o crestere rapida.
Plantele obtinute din seminte infloresc la cca 3luni. Se inmulteste si prin butasi. In conditii optime, butasii inradacineaza in doua saptamani.
Se taie in februarie-martie, la 30cm de sol in primul an de viata si la 75cm de sol in fiecare din anii urmatori. Face parte din grupa 3 sau C, de taiere.
Pentru ghivece suspendate, se planteaza un fir intr-un vas de 30cm. Se mentine compostul umed tot timpul.

Despre insamantare
Teoria: semintele se seamana pe suprafata compostului. Se mentin la 5-7grdC intr-o sera sau solar neincalzit, timp de doua saptamani. Apoi, se creste temperatura la 10-12grdC. Primele plante ar trebui sa apara in 3-6saptamani. Se seamana intre februarie-iulie in compost de calitate, acoperind usor cu un strat fin de compost sau vermiculit.
Cand rasadul este destul de mare pentu a fi manipulat, se transplanteaza plantele in ghivece de 7cm. Inainte de a fi transplantate afara, se aclimatizeaza gradat.

Experienta proprie: am semanat pe suprafata, am tinut tavita cu seminte la 5-10grdC timp de o saptamana. Am adus-o la 18-20grdC. Semintele au germinat in trei saptamani (dupa aducerea la cald) in procent de cca 80%. Dupa inca o saptamana au avut patru frunzulite.