zwani.com myspace graphic comments
Myspace Welcome Comments
Hello, AMPs

Welcome to the mobile web

luni, 18 februarie 2008

Hippeastrum sau Steaua cavalerului


Cunoscut ca si Amaryllis, denumire falsa, deoarece adevaratul este Amaryllis belladonna, ambii facand parte din aceeasi familie (Amaryllidaceae). Imi place foarte mult acest crin. Primul meu crin, a fost unul portocaliu (dreapta sus) a carui denumire nu o stiu. Este foarte raspandit printre iubitorii florilor de pe la noi.
In fiecare an, prin septembrie-octombrie le tai frunzele si ii trec la racoare (pivnita). Prin ianuarie ii aduc la caldura si lumina (in casa), schimb pamantul in intregime si incep sa-i ud. Dupa ce termina cu florile (cam prin aprilie-mai) ii scot la aer (in curte) impreuna cu celellate plante.
Dupa inflorire, tai tijele florale si administrez ingrasaminte, pentru ca bulbul sa adune resursele necesare infloririi in sezonul urmator.
In timpul verii crinii raman in ghivecele proprii, in gradina, intr-o pozitie semiumbrita.

joi, 14 februarie 2008

Cornus alba 'Sibirica'


Am doua tufe de corn in gradina. Am cumparat plantele dintr-un supermarket, in urma cu trei ani. Fac parte din grupa plantelor perene, cu frunze cazatoare (caduce). Cresc in pamant de gradina obisnuit, chiar sarac, as putea spune. Infloresc din luna mai pana in iulie. Florile albe, mici, sunt adunate in buchete si sunt urmate de fructe mici, violaceu-negricioase. Este util intr-o gradina ornamentala, aducand culoare si iarna datorita tulpinilor care raman rosii. Poate ajunge pana la 4-5m inaltime. Am pastrat butasi, dupa ce am tuns tufa. Inradacineaza foarte usor in apa sau pamant. Am in plan un gard viu pe una din laturile gradinii, unde as intercala si cateva tufe de corn. Se poate inmulti si prin seminte, care se culeg in luna octombrie, dar nu am incercat (inca).

luni, 11 februarie 2008

Petunia

Floare anuala. Perioada de inflorire – vara. O gasim intr-o varietate de culori si dimensiuni (20cm la 60cm). In gradina mea se autoinsamanteaza. Se foloseste cu succes la borduri, plantare in cosuri suspendate, ghivece pe terase. Nu are pretentii in ce priveste solul, dar pe un sol bine drenat si bogat in substante nutritive vom avea petunii de vis . Pentru a avea flori cat mai devreme, se seamana inca din februarie.
Semintele germineaza la aprox. 20-25C, intr-o minisera sau propagator. Substratul trebuie sa fie usor, semanarea facandu-se la suprafata, intrucat lumina ajuta la germinare. Dureaza 7-21 zile pana la aparitia primelor plantute.
Rasadurile se transplanteaza cand sunt destul de mari pentru aputea fi manipulate. Aclimatizarea dureaza cateva saptamani si se face in etape inainte de plantarea in gradina, dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Lucrari de iarna

Am semanat:
Petunii albastre, rosii, mix
Prunella grandiflora
Ageratum tetra blu
Stachys lantana
Geum chiloense
Physostegia virginiana
Fuchsia
Geum chiloense
Hyssopus officinalis
Penisetum villosum
Cobaea scandens
Lobelia erinus
Auricula
Clematis tangutica
Mesembryanthemum galben
Catananche coerulae
Eccremocarpus tresco hybrids

Inventarul stocului de seminte si identificare - cand cum si unde vor vietui viitoarele plante...
Cate perene si cate anuale ? Mare semn de intrebare. Intr-un spatiu exagerat de mare, fara o viziune de ansamblu. Fara calificare de specialitate in domeniu. Cum ma descurc ? Intreaba un prieten. dar care si cine are timp de gradina mea?
Sa dau banii (lei buni romanesti) pe un program de design verde? Cam asa ar trebui. Ma gandesc serios la asta. Pana atunci probabil vine primavara. Plantez ce am pe unde apuc si iar am pierdut startul.